Hummusowe Trio / Trio of hummus

Hummus

200 gram ciecierzycy, szczypta soli, 50 gram sezamu, łyżeczka oleju sezamowego, dwa ząbki czosnku, sok z jednej limonki

  1. Ciecierzycę zalewamy ciepłą wodą (dwa razy więcej wody) i solimy. Zostawiamy na noc do namoczenia.
  2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy w wodzie, w której się moczyła, na małym ogniu, aż zmięknie (ponad godzinę).
  3. Sezam, czosnek, olej i sok z limonki wrzucamy do miksera i miksujemy do kremowej konsystencji.
  4. Dodajemy ugotowaną cieciorkę i dalej miksujemy.

Podstawowy hummus jest gotowy!

Wersja I. Cebula karmelizowana w miodzie z tymiankiem

Składniki: mała czerwona cebula, łyżka miodu,  łyżeczka oliwy,  świeży tymianek

  1. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę.
  2. Na paletni rozgrzewamy olej z miodem.Dodajemy cebulę oraz tymianek.
  3. Kiedy cebula jest miękka wrzucamy ją do miksera i miksujemy wraz z 1/3 hummusu.

Wersja II. Pieczona papryka i słodkie chilli

Składniki: mała czerwona papryka, łyżka słodkiego sosu chilli

  1. Kroimy paprykę na cztery części, oczyszczamy środek.
  2. Pieczemy na ruszcie,   w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni,  aż skórka będzie czarna.
  3. Po upieczeniu wkładamy ją do plastikowego woreczka i zostawiamy szczelnie zamkniętą na 15 minut.
  4. Ściągamy skórkę z papryki i wkładamy ją do miksera. Dodajemy 1/3 hummusu i łyżkę słodkiego chilli. Miksujemy!

Wersja III. Bazyliowe awokado z orzeszkami pinii

Składniki: garść świeżej bazylii, pół awokado, dwie łyżki orzeszków piniowych. (opcjonalnie jeden ząbek czosnku i sok z limonki)

  1. Do miksera wrzucamy obraną połówkę awokado,  liście świeżej bazylii i orzeszki.
  2. Dodajemy 1/3 hummusu i miksujemy.
  3. Do tej wersji można dodać więcej czosnku i limonki.

Basic hummus

Ingredients: 200 grams of chickpeas, pinch of salt, 50 grams of ssesjami, teaspoon of sesame oil, two cloves of garlic, juice of one lime

  1. Pour chickpeas with warm water and add salt. Leave overnight to soak.
  2. Cook chickpeas in the same water, on low heat until soft (over an hour).
  3. Sesame seeds, garlic, oil and lime juice thrown into the mixer and mix it to a creamy consistency. Add the cooked chickpeas and mix again. Basic hummus is ready!

 

Version I. Onion caramelized in honey with thyme

Ingredients: Small red onion – tablespoon of honey – teaspoon of olive oil – fresh thyme

  1. Cut onion into petite cubes. Warm up the olive oil with honey.
  2. ADHD onion and thyme. When the onion is soft throw it into a blender and mix it with 1/3 hummus.

 

Version II. Roast peppers and sweet chilli

Ingredients: small red pepper,  tablespoon of sweet chilli sauce

  1. Cut the peppers into four parts, purify center.
  2. Bake in the oven preheated to 200 degrees until the skin is black.
  3. After baking, put it in a plastic bag and leave sealed on 15 minutes. Take off the skin from the peppers and put it into a blender. Add 1/3 of hummus and sweet chilli. Mix!

Version III. Basil avocado with pine nuts

Ingredients: fresh  basil, half an avocado,  two tablespoons of pine nuts. (Optionally one clove of garlic and lime juice)

  1. Throw in a blender peeled half of avocado, fresh basil leaves and nuts. Add 1/3 hummus and mix.
  2. For this version you can add more garlic and lime.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s