Tarta z kalafiora i ciecierzycy z farszem z brokuła, pora i sera pleśniowego /Cauliflower and chickpeas tart stuffed with broccoli, leek and blue cheese

Tarta z kalafiora i ciecierzycy z farszem z brokuła, pora i sera pleśniowego

Składniki: Spód: Szklanka ugotowanej ciecierzycy, Szklanka ugotowanego kalafiora, 2 jajka, łyżka oliwy.
Farsz: Por, cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, brokuł, łyżeczka oliwy, ser z niebieską pleśnią, bulionetka, 2 jajka, gałka muszkatołowa.

1. Miksujemy ciecierzycę z kalafiorem, dodajemy do nich dwa jajka, trochę soli i pieprzu.

2. Wylewamy masę na blaszkę do tarty, delikatnie posmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

3. Pieczemy, az ciasto się zetnie i przyrumieni i zostawiamy do ostygnięcia.

4. Kroimy pora na szerokie plasterki, cebulę w kostkę, brokuła dzielimy na pojedyncze różyczki, siekamy czosnek.

5. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzaną na patelni łyżeczkę oliwy i solimy.

6. Po chwili podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową i pokruszony ser.

7. Dusimy, aż warzywa delikatnie zmiękną i odcedzamy je z wywaru. Wykładamy je na ciasto i wkładamy na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

8. Wywar studzimy i dodajemy do niego dwa jajka i łyżeczkę gałki muszkatołowej. Podgrzewamy na patelni, aż zacznie się ścinać. Wtedy wylewamy sos na warzywa. posypujemy pokruszonym serem.

9. Pieczemy, aż sos się zetnie i ser się stopi.

Cauliflower and chickpeas tart stuffed with broccoli, leek and blue cheese

Ingredients: cup of cooked chickpeas, cup of boiled cauliflower, 2 eggs, a spoon of olive oil.

Leek, red onion, 3 cloves garlic, broccoli, ts of olive oil, Stilton cheese, stock cube, 2 eggs, nutmeg.

1. Blend chickpeas and cauliflower, add to them two eggs, salt and pepper.

2. Pouring mass on the plaque, slightly greased with olive oil and put in the oven preheated to 200 degrees.

3. Bake until the tart is little brown and leave to cool.

4. Cut leek for wide slices, diced onions, broccoli separate to single florets, chopped garlic.
5. Put all the vegetables on the hot pan with a teaspoon of olive oil and season with salt.

6. After a moment add water and the stock cube and crushed cheese.

7. Cook until the vegetables are slightly soften and drain off them with the broth. Put them on the dough and put for 5 minutes in the oven preheated to 180 degrees.

8. When broth is cool add to it two eggs and a teaspoon of nutmeg. Heat sauce on the pan, until it begins to set. Then pour the sauce over the vegetables and sprinkle with cheese.
9. Bake until the sauce has set and cheese is melted.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s