Magiczny tort bez mąki i cukru / Magic cake without flour and sugar

Magiczny tort bez mąki i cukru

Składniki:

Ciasto: 2 banany, puszka czerwonej fasoli, 4 jajka, 6 łyżek kakao, łyżka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, kilka kropel olejku waniliowego, pół kg truskawek, erytrytol do smaku, łyżeczka oleju kokosowego

Kremy: 2 szklanki kaszy jaglanej, litr mleka, truskawki, łyżka miodu, łyżeczka młodego jęczmienia, 3 łyżki soku z cytryny

  1. Miksujemy składniki na ciasto – banany, odsączoną fasolę, jajka, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olejek i erytrytol.

2. Smarujemy blaszkę olejem kokosowym i wylewamy masę. Ciasto powinno mieć wysokość około 2,5 cm.

3. Do ciasta wciskamy truskawki, niezbyt gęsto. Najlepiej zostawić pomiędzy nimi około 3 cm przerwy.

4. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia


5. Gotujemy opłukaną kaszę jaglaną w mleku, ciągle mieszając, by się nie przypaliła, do momentu kiedy wchłonie mleko.

6. Kaszę dzielimy na pół. Jedną część miksujemy z sokiem z truskawek i truskawkami, a drugą z miodem, sokiem z cytryny i młodym jęczmieniem.


7. Kiedy ciasto ostygnie dzielimy je na dwie części i połowę kruszymy i układamy jako spód w tortownicy. Wkładamy do lodówki na 10 minut.

8. Spód pokrywamy różowym kremem, a następnie rozkruszamy drugą połowę ciasta i lekko dociskamy.

9. Drugą warstwę tortu pokrywamy zielonym kremem i dekorujemy wybranymi owocami (u mnie banany, borówki amerykańskie), a także resztą różowego kremu.

10. Tort chowamy w lodówce na dwie godziny i gotowe!

Magic cake without flour and sugar

Ingredients:

Dough: 2 bananas, can of red beans, 4 eggs, 6 tbs of cocoa, tbs of baking powder, half ts of baking soda, a few drops of vanilla oil, 0,5 kg of strawberries, erythritol

Creams: 2 cups of millet, a liter of milk, strawberries, a tbs of honey, 3 tbs of lemon juice, a ts of young barley

1. Mix the ingredients for the dough – bananas, drained beans, eggs, cocoa, baking powder, baking soda, vanilla and erythritol.

2. Apply coconut oil on baking sheet and pour dough. It should have a height of about 2.5 cm.

3. Press strawberries into cake, not too many. Leave between them about 3 cm gaps.

4. Bake for about 30 minutes in the preheated oven to 190 degrees, pull out and leave to cool.


5. Boil rinsed millet in the milk, stirring constantly, (to not burnt), until the millet absorbes milk.

6. Boiled millet divide in half. One part mixes with the juice of strawberries and strawberries, and the other with honey, lemon juice and young barley.


7. When the dough has cooled divide them in two parts and crush. Put one half in the bottom of the springform pan. Put in the fridge for 10 minutes.

8. Put the pink cream on the bottom, then crushed the other half of the dough and lightly press.

9. Cover the second layer of cake of the green cream and decorate with fruit (bananas, blueberries), as well as the rest of the pink cream.

10. Put tort in the refrigerator for two hours!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s