Leczo bez smażenia z komosą ryżową!

Leczo bez smażenia z komosą ryżową!

Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 2 cebule czerwone, 1 duża cukinia, 3 pomidory, puszka ciecierzycy, kiełbasa żywiecka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka oleju rzepakowego, 200 gram komosy ryżowej,  gruzińska przyprawa adżika, pieprz, sól, 

  1. Kroimy papryki, cukinię i cebule na duże kawałki i wrzucamy z przyprawami do garnka ze szklanką wody,

2. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając,

3. Kiełbasę kroimy w kostkę średniej wielkości i delikatnie prażymy na patelni (ilość zależy od Twoich upodobań),

4. Kroimy pomidory, czosnek i dodajemy je wraz kiełbasą, odcedzoną ciecierzycą  i koncentratem pomidorowym do garnka z warzywami,

5. Dusimy wszystko, mieszając i pilnując, by w garnku było sporo płynu,

6. Komosę ryżową płuczemy i wrzucamy do garnka,

7. Całość gotować musi się około 15 minut, tak by komosa wciągnęła wodę,

Smacznego!

UWAGA! Podane składniki pozwalają na wykonanie naprawdę sporego garnka leczo. Warto zauważyć, że jest ono równie dobre, a nawet lepsze na następny dzień!

Jeżeli nie macie możliwości dorwać tej gruzińskiej przyprawy, w jej skład wchodzi ostra papryka, czosnek, kozieradka błękitna, kolendra, sól, bazylia oraz szafran imerytyński, czyli zmielone kwiaty aksamitki. Szczerze mówiąc moje leczo musi być po prostu ostre, więc dodać możecie swoje ulubione, pikantne przyprawy.

dsc_0300

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s